Muzealne wypieki od Benka i Heki

Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach, Cukiernia „HEKA” oraz Pizzeria „Gruby Benek” zapraszają przedszkolaków, uczniów szkół podstawowych, gimnazjalnych oraz ponadgimnazjalnych do wzięcia udziału specjalnie przygotowanych zajęciach w ramach projektu „Muzealne wypieki od Benka i Heki”.

Zajęcia dzielić się będą na dwa kawałki:

kęs wiedzy: w Muzeum Przyrody i Techniki

dwa kęsy praktyki (opcjonalnie): w Cukierni „HEKA” (ul. Radomska 27) lub w Pizzerii „Gruby Benek” (ul. Hutnicza 1)

W ramach oferty proponujemy obniżone ceny zajęć:

Muzeum – 4 zł./os.

Cukiernia „HEKA”: Ciasteczkowe cuda – 7 zł./os.; Babeczki nie z tej ziemi – 8 zł./os.; Czekoladowy relaks – 15 zł./ os.

Pizzeria „Gruby Benek”: Pizza w Twoim stylu – 7 zł./os.

Czas trwania zajęć:

na terenie Muzeum – 45 minut,

w Cukierni „HEKA”  – 60-90 minut oraz Pizzerii „Gruby Benek” – 90 minut.

Maksymalna liczba uczestników – ok. 25 osób.

Na każde zajęcia obowiązuje rezerwacja z minimum tygodniowym wyprzedzeniem.

Informacje oraz rezerwacje na zajęcia w ramach projektu prowadzi Muzeum Przyrody i Techniki pod numerami telefonu: (41) 275 40 83 wew. 29, 783 730 094, za pośrednictwem poczty elektronicznej: recepcja@ekomuzeum.pl lub bezpośrednio w budynku Recepcji Muzeum ul. M. Piłsudskiego 95.

Proponowane tematy zajęć na terenie Muzeum Przyrody i Techniki w Starachowicach:

Mała rzecz a cieszy, czyli wszystko o czekoladzie.

W dzisiejszych czasach trudno sobie wyobrazić życie bez czekolady. Zna ją każdy, od najmłodszych lat jest z nami, zachwyca swoimi formami i różnorodnymi smakami. Niewiele osób jednak ma świadomość, że zanim czekolada uzyskała postać prezentowaną współcześnie była „napojem bogów”, afrodyzjakiem, przysmakiem majętnych i co najważniejsze nie była słodka.

Podczas zajęć dowiemy się skąd przywędrował do nas i jak powstaje ten lubiany przez wszystkich smakołyk? Gdzie jeździ czekoladowy pociąg? Czy z czekolady można zrobić stronę internetowa? Co łączy czekoladę i Pałac Kultury i Nauki w Warszawie? Tego (i nie tylko) dowiemy się podczas naszych muzealnych zajęć, ponieważ „W życiu pada wiele pytań, na które czekolada przynosi odpowiedź.” – Nigella Lawson 

Czas trwania zajęć: 45 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

Czy Bona Sforza sprowadziła do Polski włoszczyznę?

Bona Sforza była miłośniczką kuchni. Przykładała wielką wagę do tego co podawano na dworze królewskim. Za jej życia dużej zmianie uległa kuchnia dworska. Jedzenie było mniej obfite, za to przygotowane z wielkim kunsztem, dbałością o przyprawy, luksusowe dodatki a także modne przepisy. Na tych specyficznych zajęciach powiemy jakie warzywa i produkty sprowadzono dzięki Bonie do Polski, które do tej pory królują na naszych stołach.

Czas trwania zajęć: 60 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

Historia smaku

Skąd pochodzą przyprawy? Jakie posiadają właściwości? Co o nich wiemy? Do czego początkowo były używane? Dlaczego coś nam smakuje albo nie? Na te i wiele innych pytań odpowiemy podczas warsztatów. Przytoczymy, że wartość wielu przypraw odkryto przypadkowo. Gdyby nie jeden z nich, wanilia byłaby dziś znana tylko botanikom. Niektóre przyprawy swego czasu były droższe niż złoto zaś niektóre do tej pory pozostały równie drogie.

Czas trwania zajęć: 45 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

Margherita – królewska pizza

Na zajęciach powiemy jaka jest historia pizzy? Czy za ojczyznę pizzy bez wahania uznamy Włochy? Nie ulega wątpliwości, że pizza jest jednym z najchętniej spożywanych dań. Czy jej ślady możemy odnaleźć już w starożytności? Za jej „przodków” można uznać niewielkie placki, pieczone na rozżarzonych kamieniach. Takimi żywiła się ludność np. w starożytnej Grecji, czy w Rzymie. Najbardziej znaną na świecie pizzą, jest Margherita. Ale czy wiecie skąd jej nazwa? T królewska pizza, powstała w 1889 roku, na cześć odwiedzającej Neapol włoskiej królowej Małgorzaty Sabaudzkiej. Jej twórca, Raffaele Esposito, połączył prostotę pysznych regionalnych przysmaków z wymowną kolorystyką, nawiązującą do barw narodowych swojego kraju.

Czas trwania zajęć: 45 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

Kuchnia średniowiecza 

Jak wyglądała kuchnia w średniowieczu? Jakie były zwyczaje kulinarne, nawyki żywieniowe a także metody przygotowywania potraw ? Czy kuchnia była różna w zależności od regionów czy statusu społecznego? Na te i wiele innych pytań odpowiemy podczas zajęć. Ustalimy, kiedy pojawiły się pierwsze książki kucharskie? A także poznamy najzabawniejsze przepisy kucharskie.

Czas trwania zajęć: 45 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

Niecodzienna historia piernika

Na zajęciach opowiemy o specyficznej, śmiesznej historii powstania piernika. Jedni twierdzą, że pierniki wywodzą się z Holandii. Inni, że z Francji. Pierniki są spożywane dla smaku, ale czy wiemy , że kiedyś stanowiły lekarstwo albo były stosowane jako zakąska. Czy wiecie , że pierwszy przepis na piernik pochodzi z poradnika medycznego? Dlatego, iż był lekarstwem, które zalecano w razie niestrawności oraz w czasie przeziębienia. Prawdopodobnie piernik to dzieło przypadku, finał pomyłkowo dodanych przypraw korzennych do ciasta. W Polsce początkowo był znany jako miodownik. Którego przygotowanie było bardzo pracochłonne i długie. A piernik uwielbiał sam Fryderyk Chopin.

Czas trwania zajęć: 45 minut. Ilość uczestników: ok. 25 osób. Koszt: 4 zł./os.

 

Podziel się